Announcement

Collapse
No announcement yet.

1981 UrQuattro story

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • 1981 UrQuattro story

    Hello!

    Bought my third wreck for my birthday, and the only reason i could afford it it is because it is a non starter.



    now i need every piece of advice i can get to make it a starter

    It is a spark problem, here is a video about what the spars do wrong:

    http://www.youtube.com/watch?v=G3WFFe9XkI0

    they are random and very slow. any BTDT?

    Thanx!
    Last edited by Skull; 21st December 2013, 20:28.
    Audi Quattro WR

  • #2
    Nice looking early Quattro,maybe the wrong place on here as its mainly 20vt guys,look on Quattro forum for better results
    There is a very good guide to what you need to do on isham research,Phil Paynes(rip)site,to be fair if you have a weak spark they usually run,probably down to the CIS injection
    I have seen this on classic Audi also

    Comment


    • #3
      Make sure the correct rotor arm is fitted...it has a 'Wide tip 'Timing is dealt with by the ECU non adjustable. Distributors can still cause a lot of problems though.I hate to say this but I would change the crank pulley,timing belt ,water pump and tensioner ASAP the crank bolt should be tightened to 450NM and I'll be suprised if yours is anywhere near that figure - special tool 2084 will be required

      Comment


      • #4
        cooperquattro: we checked all the engine wiring and it is ok. also redone all grounds. by removing the fuel pump noticed it was clogged with rust. will solve that, but the spark is still the main issue.
        Audi Quattro WR

        Comment


        • #5
          chezz: got the wide tip rotor, i just won a brand new oem distributor on ebay. i will check the tensioner and pulley, tnx.
          Audi Quattro WR

          Comment


          • #6
            Nice birthday present Rok!

            Maybe the coil is bad?
            Panthero Coupé quattro 20vt
            Indigo ABY coupé
            Imola B6 S4 Avant

            Comment


            • #7
              To me is coil problem the charge is not complete and is very slowww.
              .: MINI Cooper D 08' :.
              .: Audi Coupe Quattro 20V 91' :.
              .: Audi Porsche RS2 95' :.

              Comment


              • #8
                is it 10VT mate?
                RED Mitsubishi Lancer Evolution VI TME nº 16 of 250
                BLACK Mitsubishi Lancer Evolution VI TME nº 189 of 250
                LWB Audi Sport Quattro project

                Comment


                • #9
                  Can you provide the voltage reading when cranking at the coil? There is a remote Possibility that the flywheel pin may be missing.
                  Last edited by chezz; 5th February 2013, 20:37.

                  Comment


                  • #10
                    we tried 3 coils, nothing changed. i see they are just 50€ new, i will buy a new one, what da hell...
                    Audi Quattro WR

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by Rocco View Post
                      is it 10VT mate?
                      yeah, oldschool
                      Audi Quattro WR

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by chezz View Post
                        Can you provide the voltage reading when cranking at the coil? There is a remote Possibility that the flywheel pin may be missing.
                        checked the flywheel and the pin is there

                        maybe the sensor?
                        Audi Quattro WR

                        Comment


                        • #13
                          Coils rarely fail...Can you provide the voltage readings to determine whats occuring...It may help to establish what may be going on here...my thoughts are that the flywheel pin is missing and the ECU is therefore not receiving the relevant signal - hence the spark problems.

                          Comment


                          • #14
                            the pin is there, seen it with my eyes, but maybe the sensor for it is not working as it should?

                            do you have a part number for it, i would like to check if i can get a spare one...
                            Audi Quattro WR

                            Comment


                            • #15
                              meanwhile some more pics of it

                              it would be nice to know what options it had stock if anyone can tell me from the codes:



                              and since on of the tyres was leaking, i needed to change it to push it around, and there was only one set of 5x112 wheels available...













                              Audi Quattro WR

                              Comment

                              Working...
                              X